Sprawdź, którą ścieżkę wybrać w zależności od tego, kiedy i gdzie zniknęło zdjęcie.
Co się dzieje z usuniętym zdjęciem?
Usunięte zdjęcia zazwyczaj lądują w koszu, gdzie są przechowywane przez kilka tygodni.
Po tym czasie przestrzeń w pamięci staje się wolna i może zostać zajęta przez nowy plik.
Dlatego im szybciej spróbujesz i im rzadziej będziesz korzystał z telefonu komórkowego, tym większa szansa na odzyskanie zdjęcia.
Wybierz właściwą ścieżkę
Odpowiedz na dwa pytania: kiedy usunąłeś zdjęcie i gdzie zostało zapisane?.
Usunięto mniej niż 30 dni temu
Przeszukaj kosz w Zdjęciach Google i galerię w telefonie. To najszybszy sposób i przywróci oryginalne zdjęcie.
Kosz na śmieci został już opróżniony
Pozostałą opcją jest przeszukanie pamięci wewnętrznej lub karty SD za pomocą aplikacji. Wynik może się różnić w zależności od przypadku.
Chcesz uniknąć dalszych strat?
Włącz funkcję automatycznego tworzenia kopii zapasowych i dodatkowy kosz, w którym będą zapisywane wszystkie usunięte przez Ciebie pliki.
Zdjęcia otrzymane w rozmowach
Obrazy otrzymane za pośrednictwem aplikacji do przesyłania wiadomości są przechowywane w specjalnym folderze w telefonie.
Nawet jeśli zostaną usunięte z galerii, mogą nadal tam być. Warto otworzyć menedżera plików i sprawdzić, zanim zaczniesz szukać dalej.
Tymczasem zachowaj swoją pamięć
Dopóki nie zakończysz tych czynności, unikaj robienia zdjęć, pobierania filmów i instalowania dużych aplikacji.
Jeśli zdjęcie znajduje się na karcie SD, nie formatuj karty, nawet jeśli telefon to zaleca.
Jak odzyskać zdjęcia w prosty sposób →Często zadawane pytania
Czy jest to płatne?
Funkcje kosza, tworzenia kopii zapasowej i podstawowego wyszukiwania wymienionych aplikacji są bezpłatne.
Czy potrzebuję komputera?
Nie. Wszystko można zrobić bezpośrednio z telefonu, łącznie z przeszukiwaniem karty SD.
Czy można odzyskać jakieś zdjęcie?
Nie ma gwarancji. Szanse maleją z czasem i w miarę korzystania z telefonu komórkowego.
Pobierz aplikacje
Kliknij aplikację, którą chcesz zainstalować. Przycisk otworzy jej oficjalną stronę w Google Play.
